Incredible India (deel 2)

Deel 2 Incredible India: De Indiase keuken

Tijdens onze vakantie in India mocht het Indiase eten natuurlijk niet ontbreken! Ik laat je zien wat we zoal hebben gegeten en met welke inspiratie ik naar huis ben gegaan. Binnenkort in ieder geval meer nieuwe gerechten bij Zeeuwse Evenementen!


Verschil tussen de regio’s

De Indiase keuken is uitgebreid. Er wordt veel gebruik gemaakt van verschillende soorten rijst, granen, aardappelen, groenten en specerijen en verse kruiden (garam masalas) gemalen worden. Bekende Indiase gerechten zijn onder meer curries, kofta’s en tandoori’s die meestal met rijst, roti of met vers brood (Naan brood) worden gegeten. Ook eet men veel peulvruchten en kaas (paneer).In het Noorden van India wordt er heel heet gegeten. De kruiden zijn voor onze keeltjes en darmen net iets te veel. Maar, naarmate je meer in het zuiden komt, verandert ook het gebruik van de kruiden en zijn de gerechten milder van smaak.


Spice Bazaar Delhi
Spice Bazaar Delhi

Er zijn zeker streekproducten. De Thali is bijvoorbeeld door heel het land te verkrijgen. Het is wel zo dat hij per regio anders is. Ook het maken van de dahl is per regio anders. De Rai Kachori die ik geprobeerd heb is eigenlijk echt van het Noorden en zie je niet in het zuiden.Rai Kachori
Rai Kachori

In het zuiden eet je Dosa als ontbijt. Dit is een grote rijstpannenkoek waar men allerlei aardappelgerechten, chutney etc. in doet.


Streetfood India
Streetfood India

We hebben veel curry’s, tandoori, byrianis, naan bread, chapati gegeten. Dit zowel met vlees, vis als vegetarisch. Veel Indiase mensen zijn vegetarisch, maar door de verschillende geloven in het land (hindoe, moslim, katholiek, sikk, baptisten, Jaine etc.) wordt er in het Noorden vooral kip en geit gegeten als vlees. Hoe verder je naar het zuiden komt zie je ook koe, lam en vis.

Qua drankjes mag natuurlijk de Lassi niet ontbreken. Dit drankje is gemaakt met curd, de dikke Indiase yoghurt en is heerlijk verkoelend. Je vindt ze in verschillende smaakjes zoals mango, ananas en banaan. Verder ook chai, een zwarte thee met melk en verschillende kruiden. Wat heerlijk is bij warmte is een fresh lemon soda.


Bananen lassi
Bananen lassi

Op het strand hadden we vaak een schaaltje met verschillende nootjes. Deze werden dan warm gemaakt en werd er een masala van kruiden aan toegevoegd. Spicy nootjes zeg maar.

Kookworkshop Indiase keuken

Een aanrader als je van koken houdt: ga naar een kookworkshop! We hebben twee kookworkshops gedaan: in het Noorden (Udiapur) en in het zuiden (Cochin) Hier kon je nogmaals de verschillen zien in kruidengebruik. In het Noorden worden vele pepers en uien gebruikt. Dit terwijl dit in het zuiden veel minder is, waardoor de gerechten zachter van smaak zijn. Natuurlijk is er ook verschil in wie de cursus geeft. Zo was de dame Hari uit Udiapur echt begaan met wat ze deed. Je zag en voelde dat ze het met liefde deed. De dame uit Cochin deed deze workshops voornamelijk voor het geld en dat merk je. Maar de verschillende gerechten uitproberen is een feest. We hebben inmiddels een heel kookboekje verzameld met gerechten. Die ga ik zeker uitproberen hier in Nederland!


Kookworkshop Udiapur
Kookworkshop Udiapur

Thuis eten we ook wel eens Indiaas. Nu ik de recepten van de gerechten heb, zal dit alleen nog maar meer worden. Ik maak meestal curry of kip tandoori. En wanneer ik geen zin heb om te koken zijn er in Knokke of Gent een Indiase restaurants.


Kookworkshop Udiapur
Kookworkshop Udiapur

Foodtips voor jouw bezoek aan India

  1. Wij hebben veel gegeten in lokale restaurantjes en minder op straat. Hygiëne kan best wel een ding zijn, zeg maar. De lokale restaurantjes zijn goed te doen. Je kan zelf bepalen of je het er schoon genoeg vindt. Dat is toch een gevoel. Met streetfood moet je natuurlijk oppassen, alhoewel je best een lekkere Samosa kan kopen op straat. Het is een driehoekig gefrituurd gebakje dat als voorgerecht of bijgerecht geserveerd wordt. Het bestaat meestal uit een omhulsel van filodeeg of bladerdeeg, gevuld met een mengsel van aardappelen, ui, erwten, koriander en kikkererwten of kippenvlees. Deze worden in olie gebakken. Waar je mee moet oppassen zijn salade, ijsblokje en flesjes drinken die al open zijn.

  2. Het is een feit dat wij hier in Nederland allen te veel vlees eten. Dit kan zeker minder. In India wordt veel vegetarisch gegeten. De gerechten die ze hebben zijn zo smaakvol, dat je het vlees niet eens mist. Wij zullen waarschijnlijk vanaf nu toch wel een vegetarische dag gaan invoeren.

  3. Het is natuurlijk ook wel zo dat onze magen en darmen niet gewend zijn aan het hele scherpe eten van Noord India. Hier moet je dus echt wel oppassen, anders zit je de hele dag op het toilet. Gelukkig hebben wij hier geen last van gehad.


Inspiratie voor Zeeuwse Evenementen

En zo ben ik met een hoop ideeën terug naar huis gekomen. Ideeën die ik wat kan ‘vernederlandsen’ en ze dan kan gebruiken binnen mijn catering en foodtruck concepten.

Op een marktje in Cochin heb ik een apparaatje gekocht waarmee je allerlei figuren van deeg kan maken. Dit zal zeker met een Indiaas broodreceptje iets lekkers kunnen worden.

Ook groenten in reepjes die je vervolgens in een deegpapje met kruiden in olie kan bakken zijn erg lekker als bijgerecht. In mijn foodtruck verkoop ik soms ook kibbeling. Hiervoor heb ik nu wel ideeën opgedaan om van deze kabeljauw een Indiaans visgerecht te maken. Binnenkort in ieder geval meer nieuwe gerechten bij Zeeuwse Evenementen!


Bazaar
Bazaar
Streetfood
StreetfoodDiner in Munnar, op een kleedje van kranten
Diner in Munnar, op een kleedje van kranten


0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven