Heel Holland bespaart!

De feestdagen zijn weer achter de rug. Tijdens deze dagen staat eten centraal. Het gezamenlijk eten met familie en vrienden zorgt voor verbinding en dat is ook heel belangrijk. Meestal staat er voedsel voor een weeshuis op tafel. En wat gebeurt er daarna? In veel gevallen wordt het weggegooid! Dat is zonde. Hergebruiken of het op een goede manier aan anderen beschikbaar stellen heeft de toekomst.


Overvloed In deze tijd van overvloed is er voor veel mensen divers voedsel en gerechten voorhanden. Om voedsel langer te bewaren is in 1912 de koelkast op de markt gekomen. Een handig hulpmiddel maar het levert ook een minpuntje op. Want dan ontdek je in de koelkast een pakje of een half stuk groente wat er al even ligt en er niet meer zo appetijtelijk uit ziet. Vervolgens gooi je het weg. Eeuwig zonde natuurlijk!


Voor 1912 hadden we geen koelkast om eten langer bewaren. Wist je dat het recept voor broodpudding uit het Middeleeuwse Engeland vandaan komt? Broodpudding is een recept waarbij oud brood tot een pudding gemaakt wordt en dus alsnog gebruikt wordt.


Wat is voedselverspilling? Voedselverspilling is voedsel dat ongegeten verloren gaat of wordt weggegooid. Dat gebeurt natuurlijk niet alleen thuis op of in de bedrijfskantine, maar ook in de andere stadia van de voedsel productieketen. Natuurlijk ook bij het produceren, verwerken en verkopen. We kunnen niet alle stadia beheersen, laten we vooral beginnen bij onze eigen keuken en bedrijf.


Volgens de website van Natuur en Milieu gooien we wel 47 kilo eten per jaar weg. Dat staat gelijk aan 65 maaltijden! Dat is best veel vind ik. Voedselbesparing is een hot item op dit moment. Er wordt veel aandacht aan besteed en er zijn flink wat websites waar je informatie kunt krijgen.


Wat kun je zelf doen? De website van de Rijksoverheid geeft een aantal tips die je zelf thuis kunt toepassen om eten niet te verspillen. Voorbeelden zijn een eetplanning maken, letten op de houdbaarheidsdatum of een tapasavond organiseren. Leuke tips, maar misschien wel een open deur.


Daarnaast zijn er ook appjes die inspelen op het weggooien van eten. Een paar voorbeelden daarvan zijn: Resq, Slim Koken, Afgeprijsd-app en Thuisafgehaald.

Je kunt daarmee op zoek gaan naar afgeprijsde artikelen bij jou in de buurt, maaltijden en gerechten beschikbaar stellen (en afhalen) bij iemand bij jou in de buurt of het zoeken naar een recept met de ingrediënten die jij nog in de (koel)kast hebt liggen.

Bedrijven die een feestje of netwerkevenement organiseren kunnen ook iets doen: hou contact met de cateraar over het te verwachten aantal personen. Ook op de dag zelf. Dan kan de cateraar er rekening mee houden.


Wat doe ik er nu aan? Uiteraard kan ik bij het verzorgen van eten voor een bedrijfsfeestje, teambuilding of andere gelegenheid, niet precies gepast koken. Te weinig hebben is voor mij geen optie, tenslotte wil je dat iedereen voldoende kan eten. Dus is er vaak te veel. Ik probeer met de inkoop van mijn producten er wel rekening mee te houden.

Het gaat te ver om alle kleine dingen te benoemen. Het zit natuurlijk ook vaak in die kleine dingen. Een concreet voorbeeld: ik koop vers gesneden friet en die bak ik voor. Ik maak een inschatting hoeveel ik nodig heb. Op het evenement of feestje zelf bak ik de frietjes pas af. Dat is niet alleen lekkerder, maar ook zuiniger.

Aangezien ik het weg gooien van eten bijzonder zonde vindt, is het doel voor 2020 een goede manier te vinden, wat te doen met het overgebleven voedsel wat niet lang houdbaar is. Om deze restanten op een sociaal verantwoorde manier beschikbaar te stellen of her te gebruiken. Ik ben al in overleg met de Voedselbank hierover. Maar jullie suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!


Zeeuwse Evenementen kijkt dus verder dan alleen de organisatie van jouw evenement.

1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven