Tajine gerecht met lamsvlees

Nadat familie een reis door Marokko hadden gemaakt hebben ze als cadeau een Tajine meegebracht. Wat leuk. Dat moeten we natuurlijk proberen.

Eerst wat meer uitleg over het gebruik van de tajine.


Een tajine is een Marokkaanse aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden noemt men ook zo. Vooral in Marokko maar ook in de rest van Noord-Afrika is de tajine populair.

Een tajine bestaat uit een schaal, waarin de bereide gerechten opgediend kunnen worden en een relatief hoog punt deksel. Bij het koken met de tajine valt de condens weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine enigszins op die van een snelkookpan. Je hebt in verhouding heel weinig olie of andere vetten nodig bij het bereiden van gerechten in een tajine.

TIP De meeste Tajines zijn geglazuurd, maar zij kunnen ook ongeglazuurd zijn. Voordat een tajine voor de eerste keer gebruikt wordt, moet je de schaal ongeveer 24 uur onderdompelen in water. Je kunt zo voorkomen dat de tajine barst bij het bereiden van gerechten. Droog hem daarna goed af en smeer de binnenkant van de schaal en het deksel in met wat olie. Plaats daarna de tajine ongeveer een uur in de oven. Doe dit op 160 graden. Nu is de tajine klaar voor gebruik. Tajines worden zowel gebruikt om groente, vlees, kip als visgerechten te bereiden. Benodigheden: 500 gram lamsvlees van de bouten courgette, aubergine, tomaat, ui, verse knoflook, verse gember, komijnzaad, gemalen koriander en een klein beetje olie. Braad het vlees even kort aan zodat het een mooi bruin kleurtje krijgt. Snijd alle groenten klein en doe ze in de tajine. Voeg de kruiden toe en leg het lamsvlees erboven op. Laat nu ongeveer 2,5 uur sudderen op een klein vuur van het fornuis of in de oven op 160 graden. Kook er rijst bij en eet smakelijk….

1 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven